Kategorija

Brend

Prijava
Zaboravili ste lozinku?

Prijava na sajt je moguća samo za saradnike Etaža (B2B)

Grejanje Grejanje
Vodovod Vodovod
24-07-2023

LG THERMA V split 9kW sa integrisanim bojlerom za kuću površine 157 m2

Pre samo desetak godina retko ko, ko živi u Srbiji, je razmišljao o tome da bi možda ulaganjem u toplotnu pumpu kojom bi grejao i hladio svoj životni prostor mogao da uštedi solidnu sumu novca tokom godine.

Ipak, sada smo svedoci da sve veći broj domova prelazi na korišćenje obnovljivih izvora energije i počinje da se budi svest o zaštiti životne sredine, ali i pogodnostima koje ono pruža.

Kako potražnja za ovim uređajima postaje sve veća, a pitanja i nedoumice sve brojnije, kompanije LG Electronics i Etaž d.o.o. došle su na ideju o testianju LG Therma V toplotnih pump i u praksi.

Opšti podaci o objektu

Jedan korisnik iz Niša odlučio je da u svoju kuću koja je izgrađena 70-tih godina prošlog veka uvede grejanje i hlađenje toplotnom pumpom LG HN091MR U44/HN0916T NB1. Prvobitno je postojao jedinstven objekat površine od 88 m2 za potrebe jedne porodice, a 2021 god sa rekonstrukcijom i proširenjem dobija se forma dualnog objekta sa dve nezavisne stambene jedinice od 60 m2 i 57m2 za dve porodice i poslovnog dela-kancelarija od 40m2, što je ukupno 157 m2.


Projektni zadatak u delu mašinskih instalacija KGH sistema je morao da ispuni standarde niskoenergetskog objekta po standardima Passive house instituta u Darmstadt Nemačka. Svi građevinski elementi objekta su shodno tome bili odabrani u skladu sa koeficijemntima toplotnih gubitaka npr. troslojni prozori, grafitni stiropor od 12 cm na fasadi, kamena vuna od 30 cm na krovu, krov od predizolovanih panela od 10 cm debljine.

Sistem grejanja, hlađenja i pripreme tople vode je sastavljen od toplotne pumpe LG model HN091MR U44/HN0916T NB1, podnog grejanja, fan coill uredjaja i centralnog bojlera sanitarne vode od 200 litara. Sistem se temperaturno reguliše WiFi kontrolerima u pet temperaturnih zona.


Podaci o sistemu

LG THERMA V R32 Split obezbeđuje snažno rešenje za grejanje za unutrašnje prostorije. Može da se koristi u ekstremno hladnim vremenskim uslovima kao na primer na -25 ℃ i da zagreva vodu do temperature od 65 ℃

Kako funkcioniše THERMA V R32 Split

Koristi spoljašnji vazduh kao izvor grejanja da bi se obezbedilo grejanje i topla voda.

Revolucionarni R1 kompresor

THERMA V R32 Split opremljen je revolucionarnim R1 kompresorom. Kod ovog naprednog kompresora naročito je poboljšano nagibno kretanje spirale, čime je povećan ukupan stepen efikasnosti i pouzdanosti. Osim toga, proširen je radni opseg kompresora, tako da oni sada rade u opsegu od 10 Hz do 150 Hz.

Ekološki održivo rashladno sredstvo

THERMA V R32 Split opremljen je rashladnim sredstvom R32, ekološki održivim rashladnim sredstvom čiji je potencijal globalnog zagrevanja 675, što je za 70% manje nego za R410A. Sa rashladnim sredstvom R32, THERMA V R32 Split je izuzetno energetski efikasan, kao zelenije rešenje za grejanje.

Pametno upravljanje grejanjem

Intuitivni korisnički interfejs omogućava brzo i lako korišćenje jednostavnim dodirom, a korisnici mogu da definišu vremenski raspored rada na osnovu svog načina života. Povrh toga, dnevno ili mesečno praćenje potrošnje energije omogućava efikasno upravljanje energijom.

Daljinsko upravljanje sa bilo kog mesta

Uz pomoć aplikacije LG ThinQ™, korisnici mogu jednostavno da upravljaju sistemom grejanja, bilo kad, sa bilo kog mesta. Daljinski pristup sistemu grejanja omogućava korisnicima maksimalan komfor.

Za sve "neverne Tome" donosimo i račune po mesecima, koji obuhvataju kompletnu potrošnju električne energije za sve celine odjednom.

Jednostavna i fleksibilna instalacija

THERMA V R32 Split se može jednostavno i fleksibilno instalirati u svim tipovima kuća. Integrisane komponente za vodu u unutrašnjoj jedinici značajno pojednostavljuju i skraćuju vreme instalacije. Pored toga, produžena cev za rashladno sredstvo ide do 50 metara, a cevi se mogu povezati u tri različita pravca (napred, bočno i nazad), čime instalacija postaje uređenija i fleksibilnija.

Lako i brzo održavanje

Daljinski upravljač može da skladišti do 50 stavki u istoriji, čime se omogućava jednostavna identifikacija uzroka kvara ili greške i olakšava se brzo pronalaženje rešenja.

Potrošnja struje u kući sa toplotnom pumpom - 2022. godina
  • Septembar 3669,42 rsd
  • Oktobar 4562,70 rsd
  • Novembar 5241,86 rsd
  • Decembar 9852,78 rsd
  • Januar 11269,8 rsd
  • Februar 13349,52 rsd
  • Mart 9659,90 rsd
Potrošnja struje u kući bez uključenja toplotne pumpe je oko 3.000 dinara.

Dakle u najhladnijim mesecima računi su dosezali 13000 dinara, dok su u svim ostalim oni bili znatno niži. Na osnovu ovog teksta možda ćete moći lakše da sagledate prednosti ovakvog vida grejanja i hlađenja vašeg doma i uštede i pogodnosti koje vam ono pruža.


Povratak na Vesti