Kategorija

Brend

Prijava
Zaboravili ste lozinku?

Prijava na sajt je moguća samo za saradnike Etaža (B2B)

Grejanje Grejanje
Vodovod i kanalizacija Vodovod i kanalizacija
09-05-2023

Vodič za izbor klima uređaja!

Dolazi nam leto a sa njim i visoke temperature koje se jedva podnose, i tada se uglavnom pitamo: "Koju klimu da kupim, standardnu ili inverter?". U nastavku tekst ćemo vam detaljnije objaniti razliku uzmeđu inverterskih i standardnih klima uređaja (ON/OFF) kao i njihove prednosti i mane.

Klima uređaj je toplotna pumpa?
Tako je! Klima uređaj je toplotna pumpa koja može premestiti toplotu sa jednog mesta na drugo. Ovo je moguće zbog posebnih hemijskih jedinjenja koja se nalaze u njima - freoni. Kada klima uređaj hladi, freon uzima toplotu iz unutrašnjosti prostorije i oslobađa je napolje. Ovaj proces je obrnut kod grejanja. Klima je za većinu i dalje sinonim za uređaj koji hladi, dok je iz godine u godinu sve popularnija opcija grejanja, prvenstveno zbog efikasnosti u odnosu na ostale uređaje za grejanje na struju.


Potrošnja energije
Standardni klima uređaj koristi više električne energije, jer radi punim kapacitetom sve dok ne postigne željenu temperaturu, tu se gasi sve dok termostat ponovo ne pošalje znak da je vreme da se upali. Znači radi punom snagom. Kod invertera je situacija drugačija. Pri paljenju inverter radi punim kapacitetom, i kako prilazi zatoj temperaturi smanjije snagu i održava zadatu teperaturu. Iz ovoga se može zaključiti da je inverter klima osetno manji potrošač.

Nivo buke i brzina hlađenja
Brzina kompresora kod inverterskih klima uređaja je manja i promenljiva što im omogućava da u kratkom vremenskom periodu postignu zadatu temperaturu. Osim toga inverterski uređaji su osetno tiši od standardnih. Okvirna buka unutrašnje jedinice invertera je 20-30dB dok je kod standardnih 40-55dB.

Komfor i temperatura
Kao što smo zaključili do sada, inverterski klima uređaji su tiši i energetski efikasniji, ali tu je još jedan faktor, ambijentalna temperatrua. Kod inverterskih klima uređaja kompresor je stalno otvoren i smanjuje tj pojačava rotaciju u zavisnosti od zadate temperature i održava zadatu temperaturu sa mnogo manjim odstupanjem u odnosu na standardne koje potpuno zaustave kompresor, što preuzrokuje veću razlika između zadate i postignute temperature.


Da li mi je dovoljna "devetka" ili da idem na jaču?
BTU je oznaka za kapacitet klime tj skraćenica za „britanske termalne jedinice.“ Najčešći klima uređaji kod nas u prodaji su 9000BTU, 12000BTU, 18000BTU, 24000BTU. Kad nas u narodu 9000BTU nazivamo "devetka" 12000BTU "dvanaestica"... Ne postoji uopšten proračun snage klime u odnosu na prostoriju, jer postoji mnogo faktora: broj spoljnih zidova, izolacija, visina plafona, struktura tj broj i raspored prostorija itd... Ovde ćemo ostaviti računicu ugrubo:
  • 9000BTU - do 30m2
  • 12000BTU - 30-65m2
  • 18000BTU - 65-85m2
  • 24000BTU - 85-110m2
Inverter klima za grejanje?
Inverter klima radi na dosta nižim temperaturama od standardne i sve se više koristi u svrhe grejanja prvenstveno zbog osetno boljih karakteristika od klasičnih uređaja na električnu energiju koje smo najčešće koristili: elektro peći i radijatore, grejalice, elektro kotlove... koje daju toplotne snage onoliko koliko i uzmu, tj za 1W električne energije daje 1W toplote energije. Kod klima uređaja se koriste koeficijenti EER i COP, koji su pokazatelji koliko rashladne ili toplotne energije dobijete za 1W električne energije. Na primer od 1W električne energije dobijemo 3W rashladne energije i time je koeficijent EER=3.0, isto je i kod grejanja samo se koeficijent definiše sa COP umesto sa EER. Takođe postoje i SEER i SCOP koji uzimaju više faktora u obzir i dobija se preciznija računica. Iz ovoga se može zaključiti da je inverterski klima uređaj pogodno rešenje i za grejanje.


Zašto onda standardna klima (ON/OFF) pored invertera?
Sve je na strani inverterskog klima uređaja, tiši su, energetski efikasniji, pogodniji za grejanje... ali su i osetno skuplji nego standardni klima uređaji.

Koji brend izabrati?
Naša preporuka je LG! LG je brend koji je dugo vremena na tržštu i jedan je od vodećih brendova u proizvodnji klima uređaja/toplotnih pumpi. Osim toga ima mrežu servisera na celoj teritoriji Srbije.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom barem malo olakšali potragu idealnog klima uređaja za vas.

Na sledećem linku možete pogledati izbor klima uređaja koje možete pronaći u Etažu.

Povratak na Vesti